Romania Azi

Alerta care a creat panică pe Facebook în România: Este paracetamolul contaminat cu virusul Machupo?

Un mesaj postat pe Facebook crează panică printre utilizatorii reţelei sociale: „Aveți grijă să nu luați paracetamolul care vine în scris P / 500. Este un paracetamol nou, foarte alb și strălucitor, iar medicii îl sfătuiesc să conțină virusul Machupo”.

Însă, la o cercetare mai atentă a avertismentului se poate observa ca genul acesta de mesaj a mai apărut şi în 2017 în alte ţări europene şi în Statele Unite, iar autorităţile au anunţat atunci că este vorba de o informaţie falsă.

Această alertă a creat în august 2017 panică şi în Singapore, iar autorităţile din domeniul Sănătății au precizat atunci că este vorba de o alertă falsă, iar populaţia nu trebuie să fie îngrijorată.

„Oricine primește aceasta alertă nu ar trebui să o transmită altora deoarece informațiile nu sunt adevărate”, conform sursei citate.

Mesajul s-a răspândit acum și în România. O postare pe această temă fusese distribuită până miercuri la ora 14.00 de 40.000 de ori.

„URGENT AVERTISMENT!

Aveți grijă să nu luați paracetamolul care vine în scris P / 500. Este un paracetamol nou, foarte alb și strălucitor, iar medicii îl sfătuiesc să conțină virusul „Machupo”, considerat unul dintre cei mai periculoși viruși din lume, cu o mortalitate ridicată. Vă rog să împărtășiți acest mesaj, cu toți oamenii de pe lista dvs. de contacte, precum și cu familia, și să salvați o viață- Mi-am făcut partea mea, acum e rândul tău … Redirecționați așa cum ați primit”, se precizează în mesajul apărut pe Facebook şi share-uit de mii de persoane.

Paracetamolul sau acetaminofenul este cel mai utilizat antitermic la nivel mondial. De asemenea, este folosit contra durerilor de cap, a durerilor de dinţi, mai ales că se eliberează fără prescripţie medicală. Iată zece lucruri pe care trebuie să le ştim despre paracetamol astfel încît automedicaţia să nu ne pună sănătatea în pericol.

Paracetamolul sau acetaminofenul este cel mai utilizat antitermic la nivel mondial. De asemenea, este folosit contra durerilor de cap, a durerilor de dinţi, mai ales că se eliberează fără prescripţie medicală. Iată zece lucruri pe care trebuie să le ştim despre paracetamol astfel încît automedicaţia să nu ne pună sănătatea în pericol.

1. În prospect sînt indicate dozele în funcţie de vîrstă şi de greutate. Nu depăşiţi aceste doze! Doza recomandată copiilor este de 60 mg/kilogram corp/zi. Adulţii nu trebuie să depăşească 3 g paracetamol pe zi. Cu sfatul medicului, în cazul durerilor foarte puternice, doza poate să ajungă la 4 g paracetamol zilnic.

2. Paracetamolul trebuie luat o dată la patru ore, în cazul adulţilor, şi o dată la şase ore în cazul copiilor.

3. Pentru calmarea durerilor, utilizaţi doze cît mai mici posibil şi pentru o perioadă cît mai scurtă de timp.

4. Cereţi avizul medicului pentru continuarea administrării de paracetamol dacă durerile persistă mai mult de cinci zile sau dacă febra nu scade după trei zile.

5. Atenţie la riscurile pe care le presupune supradozarea paracetamolului! Dacă luaţi alte medicamente, verificaţi dacă nu cumva şi acestea conţin para­cetamol. Acetaminofenul – substanţa activă din paracetamol – se găseşte în numeroase medicamente, singur sau în asociere cu alte principii active. Dozele foarte mari de paracetamol pot provoca leziuni hepatice ireversibile.

6. Acest medicament poate fi luat cu precauţie în timpul sarcinii şi alăptării.

7. Paracetamolul este contraindicat în insuficienţa hepatică severă.

8. În cazul insuficienţei renale severe, mai ales în cazul vîrstnicilor, paracetamolul se administrează o dată la opt ore.

9. Persoanele sub tratament anticoa­gulant trebuie să consulte medicul dacă iau paracetamol în doze mari mai mult de patru zile, pentru că există riscul de hemoragie.

10.În cazul regimului alimentar hiposodat trebuie să ţineţi cont de conţinutul în sodiu al comprimatelor efervescente care conţin paracetamol.

Comparaţie
Paracetamol sau aspirină? Este întrebarea care ne vine în minte atunci cînd ne doare capul, ne dor articulaţiile sau ne sîcîie un dinte. Conf. dr Dumitru Matei ne propune o comparaţie între paracetamol şi aspirină. Paracetamolul se administrează în cazul durerilor fără inflamaţii – dureri de cap, dureri dentare – şi poate fi înlocuit cu algocalminul. Aspirina este recomandată pentru calmarea durerilor însoţite de inflamaţii, aşa cum sînt durerile reumatismale. Cele două medicamente nu se iau simultan. Se pot asocia prin alternanţă în tratamentul virozelor respiratorii, dar numai la adulţi.

Comentează

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x